Saturday, March 26, 2011

Reisetips

Her er et svar til en kommentar vi fikk som lyder som følger:
“Kan dere fortelle litt om tiden rett før avreise fra Norge. Med tanke
på planlegging, pakking og priser. Hadde også satt pris på om dere
kunne gitt noen lure tips ang. backpacking.”
Det vi gjorde i Norge før vi dro var å ha “møter” hvor vi egentlig bare snakket mye om turen, sendte diverse mail til kontakter, bestilte flybilletter, skrev pakkeliste osv. Vi bestilte alle flybillettene på forhånd. Vi ser nå at vi kunne droppet noen i Asia, men greit å ha en ca. plan og datoer for videre reising. Tok også turen til vaksinekontor og fikk alle vaksiner vi trengte pluss malariamedisin. Også lurt å kjøpe med litt idoform for magen og en flaske antibac, men ikke bli helt hypokonder. Man må også huske å sjekke visum og kanskje ordne det på forhånd.
Noe vi ikke gjorde var å lese opp om landene, noe som kan være smart. Vi har hele tiden lest i Lonely Planet underveis, men det hadde ikke skadet å kunne litt mer på forhånd. Bruk Lonely Planet, veldig bra, men ikke stol blindt på det. Det som står der er ofte veldig populært og turistisk – noe vi gjorde var å slå opp et gjestehus som da nesten alltid var fullbooket og så fikk vi rom på det ved siden av.
Egentlig synes vi at man ikke bør planlegge for mye på forhånd. Litt av greia med backpacking er å ta ting som det kommer. “Ordner seg” har vært et standarduttrykk. I hvertfall Sørøst Asia med Thailand, Kambodsja og Vietnam var veldig tilrettelagt for backpacking – når du kommer ut av bussen står det noen der som kan ta deg med til et billig gjestehus og booke neste buss til deg.
Hver eneste plan vi har lagt har forandret seg. Det har omtrent aldri endt opp slik vi har trodd. Hvis man planlegger for mye kan man lett bygge opp forventninger og bli skuffa. Det vi har gjort er å vite at “her er vi” og “dit skal vi”, hvor lenge det tar og hva som skjer i mellom – det ordner seg!
Noe som har vært veldig heldig for oss har vært kontaktene vi har hatt i de forskjellige landene. Det er veldig kjekt å kjenne noen og de kan som regel guide deg og hjelpe deg. Man føler seg litt mindre vimsete turist og man får kanskje et bedre innblikk i landet, folket og kulturen. Hvis du ikke har noen du kjenner fra før kan du bruke en side som heter couchsurfing, hvor man kan møte noen over en kaffe eller kræsje på sofaen. Det har ikke vi fått brukt, men en kaffe skader nok ikke.
Budsjettmessig så lønner deg seg egentlig å spare opp så mye penger man kan. Hvor mye man bruker avhenger jo mye av hvilken reise man vil ha. Men det som koster mest er å forflytte seg – å bo og å spise er som regel billig. Andre ting som svir på pengboka er turistattraksjoner og eventuelt shopping, noe man må regne med at det blir litt av.
Hvis du vil spare penger – prut. Man kan prute på nesten alt, inkludert gjestehusrom. Lokale vil alltid prøve å lure deg for tredobbelt så høy pris, så det er lurt å slå opp de egentlige prisene på ting. Ekstra greit å prute hvis du har lært deg litt av språket. Det er gøy å kunne og fint når man skal kommunisere med lokale.
Pakking – ha med en god, relativt tynn bukse / joggebukse! Både mer anstendig når det ser dumt ut med kort, kort shorts og veldig komfortabelt til reising, en du ikke er redd for som du kunne ha rullet deg i søla med, for du vil komme til å ville sitte eller ligge på skitne gulv.
Andre ting som kan være lurt å pakke med seg er silkelakenpose, myggspray og eurax, solkrem (det er billigere hjemme faktisk), iPod, hettegenser er godt til bussturene, en lett skjorte er fin til å dekke seg til med i sola og når det blir litt kaldt... hmm, ellers er det bare å ikke pakke for mye, det blir tungt å bære og man kommer alltids til å kjøpe noe underveis.

Ha med et førstehjelpsskrin! Får du et lite kutt er det lett å få infeksjon, så rens det godt (betadin er et veldig godt desinfiserende middel) og dekk det til når du går utendørs.
Som ekte nordmann er det faktisk lurt å ha pålegg i sekken til lange reiser! Så har man en enkel frokos f.eks. Ha med litt makrell i tomat fra Norge og kjøp Laughing Cow ost når det går tomt. I Sørøst Asia får man garantert tak i brød eller baguetter. Kjøp også snacks til lange bussturer. Snickers cravings kommer garantert snikende.
Apropos mat – ikke vær redd for å prøve lokal gatemat! Billig og godt, og så lenge man ser at maten lages og er fersk, så trenger man ikke bekymre seg så mye for magen.
Ok, håper vi klarte å gi deg noen tips! Hvis du har noen flere spørsmål, så er det bare å kommentere og så skal vi prøve å svare så godt vi kan.

No comments:

Post a Comment