Friday, January 21, 2011

Typical Gasy

- Mora mora tid. Alt går i sakte fart. Gassere tar som regel livet med ro. Dette var litt irriterende for oss nordmenn som er vant til at alt skal være raskt og effektivt, men etter hvert ble vi vant til det og begynte å sette pris på det.

-  Gassere bruker fremdeles sola for å bestemme tiden, i tillegg til klokka. Hvis man kommer for sent kan man bare skylde på at man så tiden på sola. Og gassere kommer ofte for sent.
(dette gjelder også i Etiopia)

- Pssssst. Pssssst. Wooo-oo. For å få hverandres og vår oppmerksomhet bruker gasserne disse lydene.

- Ris er det mye av på Madagaskar og gassere spiser ris til alle måltider. Ris er hovedretten og det de spiser seg mette på, tilbehøret varierer og er i mindre mengde. Quote ymse folk: “Rice, rice, rice. All Malagasy people eat is rice!”. Likevel blir de aldri lei av det.
(I Etiopia gjelder dette med injera. Men etiopieres øyne lyser enda mer opp når de spiser det)

- Alle bruker flipflops, til og med noen politimenn.

- Av gammel tradisjon skal man håndhilse andre med slapt håndtrykk uten å se dem i øynene. Dette er fordi det regnes som intim kontakt som skal være forbeholdt en eventuell ektefelle.

- Er du hvit er du en vaza, en utlending. Er du hvit er du også til stor underholdning. Hvor enn du går hører du “bla bla bla vaza, bla bla vaza” etterfulgt av latter. Eventuelt hvisker de “Bonjour vaza” i øret ditt når du passerer.
(I Etiopia er du ferengi, utlending. Og i Jinka roper de det høyt etter deg.)

- Menn som jobber på taxibussene har utrolige nasale stemmer, eventuelt robotstemmer eller andestemmer. Vi er klar over at de gjør til stemmen slik at den skal høres godt, men de høres ut som sauene i Jinka, dessuten tror vi noen av mennene har fått denne stemmen permanent.

-THB reklame, Three Horses Beer, overalt. Hus, biler, t-skjorter og masse annet i rødt med tre hvite hestehoder på.

-Bærer ting på hodet. Det kan være alt fra et lass med bananer til en gucci-veske.

- Gassere er flinke med håndverk. Spesielt typisk er de flettete solhattene og kurvene.

- Kontraster med moderne mobiltelefoner og gamle hjulvogner eller blikkskur.

-Det finnes typisk gassisk overtro.  Man skal ikke spise rompa til kyllingen, den er forbeholdt den eldste i familien. Gravide skal ikke sitte på en dørstokk osv.

- Viktig med forfedre – familien begraves sammen i et gravkammer. Avdød familie skal ombindes i et spesielt stoff hvert syvende år, i mens man forteller om hva som har skjedd i løpet av disse årene.

- Gassere sier alltid prisen i Franc, så man må spørre om prisen i Ariary som er den faktiske valutaen som brukes. Prisen i Franc er 5 ganger prisen i Ariary, så uten å si valutaen de bruker så prøver de å lure deg til en høyere pris.

- Et syngende folk. Gassere synger overalt og med den stemmen de har. Vi får daglige operakonserter fra vaktene på området der vi bor.

- Gassere kutter vokalendinger i ord, men når de sier vokalene drar de dem gjerne ut.

No comments:

Post a Comment