Wednesday, September 29, 2010

Mer utfyllende fra Addis!

Vi bor i "The Red Guest House" på rom nr. 10. Det ligger på et område som tilhører NLM (norsk luthersk misjonssamband). Rommet vårt består av tre senger - to separate og en køyeseng. Vi har et nattbord, et klesskap, et bord med to stoler og grønn duk og en vask med et speil hengende over. Vi bruker et felles bad (selv om det virker som det bare er oss som bruker det) nede i gangen. Der er det to dusjer med varmt vann og blinkende lyspærer, og et toalett med katte-dopapir-holder. Vi er meget fascinert over denne katten og den er et hyppig samtaleemne. Vi besøker den jo flere ganger hver dag. Det er felles kjøkken der vi har laget all mat. Der inne er det et vannfilter - vann fra kranen går gjennom et rensesystem og ned i en plastikkcontainer. Der fyller vi på vann i flaskene våre, noe vi slet med helt til en dame som har bodd i Etiopia i 51 år viste oss en lur måte. Så nå har vi teken.

Vårt førsteintrykk av Afrika er... at det er veldig Afrika. Vi ble møtt av blikktak, brune veier, mange blå og hvite ladaer, sjal og skjørt og bananer. Det er alltid folk ute på gata og trafikkregler er det ikke så farlig med. Det er små butikker og sjapper tett i tett. Kontrastene er også store mellom folk og bygninger. Vi føler vi enda ikke har sett mye av Addis, men vi er her jo bare i to dager. Det blir nok kanskje mer "sightseeing" når vi kommer tilbake mot slutten av november.

I går var vi som sagt på en liten handletur. En ting som vi syns er spennende er å gå i matvarebutikker i andre land. Det vi var på er ikke så annerledes enn Norge, men hadde noen interessante varer, som f.eks. melk i pose. Dette kjøpte vi på butikken i går:
- melk i pose! (som var ganske god)
- white grape juice
- havregryn
- halvgrovt mel (som vi skal ha med til Jinka)
- nøtter
- brød
- addis te
- yoghurt (som ikke smakte godt)
I dag har vi kjøpt bananer på Oslo Shop! Et lite skur på hjørnet rett utenfor områdets murer. Vi har også unnet oss en kaffitår og noko attåt på et bakeri inne på området til Hilton Hotel, der vi var for å ta ut penger. Der kjøpte vi også en parlør, så nå skal vi lære oss litt amhariske ord og uttrykk!

Ellers har vi spist mye av norsk halvfabrikat og hermetikk. Til middag har det vært suppe og på brødskiva har det vært makrell og leverpostei. Greit å begynne turen med kjente bakterier...

Den første dagen var det relativt kaldt og regn, noe som ikke var helt som vi forventet. I dag derimot har det vært sol og vi fikk den varmen vi hadde sett litt fram til. Vi benyttet anledning til å sitte i hagen og lese i sola. Regntiden er egentlig nettopp over, men vi ble fortalt at det kan komme flere regndager. Det har også blåst en del, noe som er typisk etter regntid. Det er høst her, altså samme årstid som i Norge. Det blir mørkt i seks-sju tiden på kvelden.

Vi får foreløpig ikke lastet opp bilder (vi blogger fra en stasjonær datamaskin på gjestehuset, og ja, vi har prøvd med minnepenn). Vi får ikke nettilkobling på minipc-en her i Addis, men satser på at det ordner seg i Jinka.

I morgen drar vi videre til Arba Minch med fly klokka 9 på morgenen. På fredag tar vi buss til Jinka og til familien Kiserud!



(PS. Ingeborg, vi husket å ta malariatabletter på tirsdag)

Tuesday, September 28, 2010

Addis Abeba

Norsk:
Da har vi ankommet hovedstaden i Etiopia, Addis Abeba! Vi kom i dag tidligtidlig klokken halv 2, ble hentet på flyplassen og kjørt til gjestehuset. Gjestehuset minner oss om et norsk bedehus, evt. leirskole eller hytte. Det er lapper på norsk og sofa i grønn velour, så alt er tilrettelagt for at vi skal føle oss hjemme. Vi våknet i 9-tiden etter en god natts søvn, tok en dusj i halvmørket og delte en boks tunfisk til frokost. Betjeningen var litt overrasket over å se oss her allerede, men tok vel i mot oss. Snart skal vi ut på jakt etter mer mat og en plass å ta ut etiopiske Birr.

English:

We have now arrived the capital of Ethiopia, Addis Ababa! We arrived earlyearly this morning, at half past 1, were picked up at the airport and driven to the Norwegian guest house. The guest house reminds us of a norwegian mission house / cabin, with old fashioned norwegian furniture, like a green velvet couch, and little notes in norwegian everywhere. We woke around 9 am after a good nights sleep, took a shower in the dark and shared a can of tuna for breakfast. The guest house staff was a little surprised to see us here already, but welcomed us warmly. Soon we will go hunting for more food and a place to exchange some money to Ethiopian Birr.





Sunday, September 26, 2010

COUNTDOWN! 1 DAY LEFT!

ÉN DAG igjen! Vi drar I MORGEN!

STAY TUNED.

Saturday, September 25, 2010

COUNTDOWN! 2 DAYS LEFT!

RECIPE FOR A HIPPOPOTAMUS SANDWICH

-by Shel Silverstein

A hippo sandwich is easy to make.
All you do is simply take
One slice of bread,
One slice of cake,
Some mayonaise,
One onion ring,
One hippopotamus,
One piece of string,
A dash of pepper--
That ought to do it, And now comes the problem... Biting into it! 


Friday, September 24, 2010

Thursday, September 23, 2010

COUNTDOWN! 4 DAYS LEFT!

4. MULIGE BIVIRKNINGER.
Som alle legemidler kan Lariam ha bivirkninger.

De vanligste bivirkningene som kan oppstå når du bruker Lariam er:
Svimmelhet, kvalme, brekninger, diare, magesmerter, balanseforstyrrelser, hodepine, søvnighet og søvnforstyrrelser.
Mindre vanlige bivirkninger som kan forekomme er:
Forandringer i blod, blodtrykk og hjertefrekvens, rødme, besvimelse, utslett, utvidelse av blodårene i huden, elveblest, kløe, håravfall, muskelsvakhet, muskelkramper, muskel- og leddsmerter, stikninger og dovenhetsfølelse i huden, skjelving, kramper, uro, nedstemthet, rastløshet, angst, glemsomhet, sinnsforvirring, hallusinasjoner, aggresjon, psykotiske og paranoide reaksjoner, synsforstyrrelser, øresus, kraftløshet, tretthet, tap av appetitt, ulystfølelse, feber og frysninger.
Sjeldne bivirkninger som er sett i forbindelse med bruk av Lariam er:
Forstyrrelser i hjertets ledningssystem (atrioventrikulært blokk), hjerneskade, alvorlig hudutslett/hudforandringer (Stevens-Johnsons syndrom, erythema multiforme), forbigående økning i leverenzymverdier. Det har vært sjeldne rapporter om selvmordstanker, men en årsakssammenheng med legemidlet er ikke bekreftet.
Forekomsten av bivirkninger er mer sjelden når Lariam brukes som beskyttelse mot malaria enn ved behandling av malaria. Ved behandling av akutt malaria kan det være vanskelig å skille mellom bivirkninger og sykdommens symptomer. Pga. at det tar lang tid før Lariam skilles ut av kroppen, kan bivirkninger oppstå flere uker etter at behandlingen er avsluttet.

Informer lege dersom du får plagsomme bivirkninger eller bivirkninger som ikke er nevnt i dette pakningsvedlegget.